BLOGG

På grunn av unormal stor trafikk har vi nå 1-2 ukers leveringtid på nettordre.


En guide til rett vektstang for din bruk

Olympiske løft, styrkeløft, crossfit, eller mer generelt bruk på treningssenter – alle typer løft krever ulike stenger. Forskjellene er små, men kan være viktige. La oss peke deg i riktig retning, og kanskje gi deg noe ny kunnskap om en av det aller mest grunnleggende utstyret i treningssenteret.

Målet med denne guiden er å finne den stangen som passer best for deg og ditt bruk. I denne artikkelen ser vi blant annet på forskjeller på stenger for damer og herrer, ulike stenger og til slutt litt om hva som er forskjellen på stenger for olympiske løft, styrkeløft, crossfit og hverdagsbruk i et treningssenter. Vi skal også se litt på spesialstenger.

 


Egenskaper ved en vektstang


Fleks

Fleks i stangen betyr at senter av stangen, og dermed løfteren, er stille samtidig som endene på stangen gynger. Gode vektløftere kan bruke fleksen i overganger og vendinger. For eksempel kan en bruke fleksen til å starte den oppovergående bevegelsen i benkpress.
Fleks kan også være ønskelig i for eksempel markløft der vekten blir liggende på bakken mens stangen bøyer seg og dermed gir litt lavere belastning ved avløftet.
Fleksen i en stang er i all hovedsak styrt av to elementer. Stålet som er brukt i stangen, og diameteren på stangen. Fleks kan også påvirkes av hvordan du stabler vektplatene på stangen. For eksempel stabler enkelte styrkeløftere de tyngste platene ytterst for å få mer fleks i stanga. 

Endestykker


Endestykkene på vektløfterstangen er det som avgjør hvor mye rotasjon eller spinn stangen har. Det er i all hovedsak to ulike metoder for å få rotasjon. Den ene er kulelager den andre er foringer som brukes til å redusere friksjonen. 
På rimelige stenger brukes ofte foringer, gjerne av messing. Disse er holdbare, men kan gi en noe ujevn rotasjon.
Kulelager brukes i stenger av høyere kvalitet. Kulelager gir raskere og jevnere spinn. De er også stillere. Rotasjonen på endestykkene er viktig når du skal gjøre vendinger, mens en styrkeløfter ofte vil ha tregere rotasjon for at vektene ikke skal «stikke av gårde» og skape ubalanse. Det viktigste er uansett at rotasjonen er jevn, og ikke byr på overraskelser.
Endestykkene og endestykkenes kulelager får stor belastning ved dropp av vekter. Derfor er det viktig å velge en stang av høy kvalitet og med gode lager om en planlegger å droppe vektene. Det er også viktig å tenke på at stangen skal tåle slag mot endestykket, noe som ofte ødelegger billigere stenger.

Stangens styrke


Det er to mål som gjelder for stangens styrke. Det ene er mengden vekt du kan laste på stangen uten at den bøyes permanent eller på annen måte blir ødelagt. Den andre er strekkstyrke/bruddstyrke (Tensile strength) som sier noe om hvor mye stangen tåler før den knekker. Tensile strength blir målt i PSI (pund pr square inch) De fleste store leverandører leverer stenger med 190 000 – 215 000 PSI tensile strength. 
Vi anbefaler ikke at treningssentre kjøper stenger med lavere strekkstyrke enn 165 000 alt over 180 000 er å regne for en god stang.

Riller eller knurling


Rillene på en stang er der for å sikre grepet. De små diamantformede rillene gir godt grep når de graver seg inn i huden på hendene dine. Jo dypere rillene er, jo mer aggressiv sier vi at den er. Øvelser som krever svært bredt grep har ofte behov for mer aggressive riller da faren for at grepet skal glippe blir større jo lenger ut på stangen du griper. Styrkeløftstenger har oftere rillingen lenger inn på stangen for å legge til rette for sumoløft. Stenger for olympiske løft har mindre aggressive riller. Dette er fordi vi ikke ønsker at stangen skal rive opp hendene ved vendinger.
Riller på midten av stangen er der for å sikre friksjon mot nakke og rygg ved knebøy. Både styrkeløft og vektløfterforbundet krever at herrestenger har senterriller.  Damestenger leveres som en  regel uten senterriller. Ved knebøy bør damer og menn bruke herrestenger, da rillingen og den tykkere diameteren gir et sikrere og mer behagelig anlegg mot nakken.

Finish og overflatebehandling

Overflatebehandlingen av stangen har flere funksjoner. Den bidrar til bedre eller dårligere grep, og er en viktig faktor i hvordan stangen oppfattes. 
Rene stålbarer gir det beste grepet og en veldig naturlig følelse. Stål ruster dessverre, og behøver mer og jevnt vedlikehold. 
Oksiderte stenger krever noe mindre vedlikehold da de er beskyttet av oksideringen. 
Sink brukes som overflatebehandling på enkelte rimeligere stenger. Disse er bedre beskyttet mot rust enn stål og oksiderte stenger, men de trenger vedlikehold for å beholde glansen og slites fortere enn stenger med krom behandling.
Krom er den dyreste overflatebehandlingen, men det gir også optimal beskyttelse mot rust. Billige kromstenger kan ofte føles noe glatte. Dyrere stenger har rilling som kompenserer for dette.
Stenger i rustfritt stål er også tilgjengelig. Disse er ofte svært kostbare.


Hvilke type stenger finnes?


Olympiske vektløftestenger 

 

I Norge bruker vi noe feilaktig begrepet olympiske stenger om alle stenger med olympiske mål. Olympiske stenger er i all hovedsak designet for å gjennomføre de olympiske løftene rykk og støt.
Olympiske herrestenger har 28mm diameter på grepet. Stengene har mindre aggressiv rilling. Rillene skal være dype nok til å sikre et godt grep, men skal ikke skade hendene ved vendinger. Merkene på en olympisk stang er lenger ute enn på en styrkeløft stang. Olympisk stang har markeringer for rykk, mens styrkeløftstangen har markeringer for benkpress.
De olympiske stengene har endestykker som tillater mye spinn. Dette gjør at en kommer raskere under stangen ved vendinger, og det gir mindre belastning på skulder og håndledd i disse fasene.
Olympiske stenger skal ha en del fleks. Dette gir både hjelp ved det første draget i øvelsene og begrenser faren for skadene på kragebein før overstøtet. 
IWF godkjente barer er de dyreste og mest anerkjente stengene for olympiske løft. Bare IWF godkjente stenger kan brukes ved internasjonale konkurranser. Det finnes flere stenger som følger IWF godkjenningene men som ikke har gjennomgått den dyre godkjenningsprosedyren. Dette gjør stengene rimeligere, uten at det nødvendigvis går på bekostning av kvalitet.

 


Styrkeløftstenger

 

Styrkeløftstenger er designet for tre løft; knebøy, benkpress og markløft.
Rillene på styrkeløftstenger er dypere, eller mer aggressive for å gi bedre grep ved tunge løft. Diameteren på stangen sitt grep skal være 29mm. Rillingen på stangen går lenger inn mot midten, noe som tillater smalere grep. Markeringen på styrkeløftstenger er satt med tanke på benkpress. Styrkeløftstenger har senterriller.
Styrkeløft stenger er solide og stive stenger. De har lite fleks, og bøyer seg minimalt selv ved tung belastning. Forskjellen mellom fleksen i en styrkeløftstang og en stang for olympiske løft er så stor at du helt klart vil kunne kjenne den. 
Det lages enkelte spesialstenger for styrkeløftere som er lenger, og har større fleks.

 

Crossfitstenger

 

Crossfitutøvere trener variert og har ofte flere repetisjoner på sine øvelser. En crossfitstang er derfor tilpasset denne bruken. Crossfitstenger kommer med både 28mm og 28,5mm diameter på grepene. Rillingen er mindre aggressiv enn på en styrkeløftstang og har to markeringer – en for markløft og en for benkpress.
Crossfitstenger har ofte rask rotasjon på endestykkene, men det viktigste er at de har en jevn rotasjon. Crossfitstenger har også høy grad av fleks for å gi utøvere mulighet til å bruke teknikk og timing for å gjennomføre løft som ofte inkluderer vendinger.

 


Damestenger

Den vanligste stangen på et treningssenter er 20kg herrestang. Tradisjonelt har både herrer og damer brukt den samme stangen når de har trent med vekter. Det er allikevel noen veldig gode grunner til at du skal tilby en damestang til jentene som løfter. For det første veier stangen 5 kg mindre. For det andre har den en noe smalere diameter på grepet, og den er også noe kortere, alt gjort for å sikre at kvinner som i snitt er mindre enn menn får en likest mulig biomekanikk i sine løft.

 

Herrestang:    
Lengde: 220cm
Diameter på grep: 28mm (olympisk) eller 29mm (styrkeløft)
Vekt: 20kg
    
Damestang:    
Lengde: 201cm
Diameter på grep: 25mm
Vekt: 15kg

Flerbruksstenger eller kombistenger

 

Hybridstenger eller flerbruksstenger er perfekt for de fleste gym og treningsrom ettersom de som trener der ofte ikke er spesialisert på en bestemt type løft. Stengene er ofte snille mot hendene ved at de har en mindre grov rilling. De har ofte doble markeringer for både styrkeløft og olympiske løft.
Selv om både fleks og rotasjon/spinn varierer har en god kombistang noe fleks og gode lager som gir et jevnt og fint spinn. Kombistenger finne både med og uten senterriller.
Disse vektløfterstengene er perfekte for nybegynnere, til viderekommende og alle som trener varierte løft.

 

 

 


Spesialstenger


Utover hovedtypene med stenger vi har vært inne på ovenfor finnes det en lang rekke med spesialstenger som kan brukes på et treningssenter. Her lister vi opp noen av de mest populære.


Teknikkstang

Teknikkstenger er lettere stenger som gjør at en kan trene teknikk med lettere belastning enn det du får på en 20kg stang.

 

 


Hexbar eller trapbar


Dette er en vektstang som er laget for at belastningen ved markløft skal være sentrert og ikke ligge foran løfteren som ved et normalt markløft. Utøveren står inne i stangen med armene rett ned. Dette gjør den velegnet for brukere som har ryggproblemer eller som ønsker å jobbe med timingen i et løft. Det er bare fantasien som setter grenser for hva en trapbar kan brukes til, vi har sett farmers walk og ro øvelser, og er sikker på at det finnes mange flere.


EZ-curlbar eller Z-stang

 

Dette er en lettere stang med Z form. Vinklene på stangen gjør den velegnet for løftere som har ubehag i håndleddene når de gjør biceps curl eller tricepsøvelser med en vanlig rett stang. Vinkelen på grepet muliggjør et mer naturlig grep.

 


Faste stenger

Dette er stenger som har en fast vekt montert på stangen. Dette gjør at det er raskt å komme i gang med ønsket vekt, og det blir mindre rot med vekstskiver som ligger løst på senteret. 

 

>> Lykke til med ditt valg av rett vektstang -  be oss gjerne om råd!

 

>> Se vårt utvalg av vektstenger
 


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.